ווטסאפ - לינוקס, BSD, קוד פתוח ותוכנה חופשית בעברית. Whatsup - Linux, BSD, open source and free software in Hebrew

 
 
  כניסת חברים · רישום · שכחתי סיסמה  
tux the penguin

quick_linkסיכום שנת 2002 בפינגווין

published at 31/12/2002 - 17:26 · ‏פורסם mksoft · ‏tags לינוקס · שלח לחברידידותי למדפסת
לינוקס beitar מאתר ה-הפינגווין, כתב מאמר לסיכום שנת 2002 בלינוקס ועברית. עותק של המאמר מובא כאן בהסכמתו.

סיכום שנת 2002

לכבוד השנה האזרחית החדשה, הבאה עלינו לטובה, החלטנו לערוך סיכום לשנה שחלפה, שהיתה שנה מעניינת עם המון שינויים בעולם הלינוקס הישראלי והעולמי.

הסקירה אינה מתיימרת להיות מלאה, ואף אינה מתיימרת להיות אובייקטיבית, רק משהו חגיגי לסיכום קליל של מה שקרה בשנה האחרונה.
בסקירה נכתוב על כמה מהתופעות החיוביות שקרו בשנה הזאת, נזכר ברגעים הטובים שלה, ומעניין לא פחות, ננסה לראות מה טומנת בחובה השנה הבאה והעתיד בכלל.... הכל מזווית של אנשי קוד פתוח !

אתרי לינוקס בישראל השנה הזאת תזכר כשנה של קפיצה בכל מה שקשור לאתרי הלינוקס בישראל, בעיקר באילו הדוברים בשפה העברית.
בשנה זאת חלה מהפכה של ממש בתחום, ורואים התעוררות רצינית של גורמים שונים, ואתרי לינוקס צצים כפטריות אחרי הגשם.

בין האתרים שראו אור בשנה האחרונה אפשר לציין את האתרים הבאים:
- אתר החדשות whatsup שהוא אתר חדשות מקצועי, והיה למעשה חלוץ בגל של אתרים סטייל אתר החדשות "סלאש דוט" .
- אתר הפינגווין שמנסה להביא את רמת התיעוד העברי ללינוקס כמה צעדים קדימה.
- אתר לינוקס ישראל - http://www.linuxisrael.co.il/ אתר נוסף שבהחלט שווה לבקר בו, ולדעתי לא זכה לבמה הראויה עדיין בעיתונות וביחס הקהל.
- אתר http://www.linux.co.il/ שלדעתי קצת מאכזב לנוכל הצפיות מהדומיין ומה שהוא מייצג, ולמרבה הצער כתוב באנגלית ולא כולל תכנים עשירים בשלב זה.
- האתר easylinux אתר ממש חדש, שפונה לקהל יעד מאוד מוגדר של משתמשים חדשים, ומהווה נסיון מעניין, תוך שילוב של יכולות גרפיות מצויינות , ובקיצור, שווה לעקוב אחריו... אולי מתפתח כאן כוכב חדש.
- דביאן ישראל - http://www.debian.org.il

לינוקס ועברית - כללי

תחום שייזכר לטובה באמת משנת 2002 הוא נושא התמיכה בעברית בלינוקס.
זה התחיל עם Qt מגרסא 3 (וזה דווקא מסוף 2001) שהביאה את העברית לשיא חדש (תמיכה מלאה ואיכותית בכל המובנים), המשיך ב KDE3 שמבוסס על גרסא זו של ה toolkit.
ה KDE3 יצא למי ששכח ב 3 לאפריל 2002, וזה היה אחד הימים הגדולים שידעו משתמשי לינוקס בישראל, היום שבו גילינו את העברית מחדש.
למי שרוצה להזכר ההכרזה על KDE3 .

במקביל, המערכת המקבילה ל Qt, הלא היא ה gtk עברה לדור 2, וגם כאן, סופסוף זכינו לתמיכה עברית, אם כי התמיכה כאן מרשימה מעט פחות (אבל השמועות אומרות שהגרסאות האחרונות כבר תומכות בצורה טובה לא פחות מ Qt ), וכמובן, בעקבות gtk2 יצא הדור הבא של גנום הלא הוא Gnome2 , אשר מבוסס על gtk וגם כאן העברית משופרת לאין ערוך מהגרסאות הקודמות.

יישומים עיקריים נוספים ששודרגו / יצאו לאור השנה.

hebspell

סופסוף מאיית עברי בלינוקס. ייצא רק לפני מספר שבועות, ובהחלט עושה רושם כמוצר נהדר שישפר את "רמת החיים" של המשתמשים בלינוקס. על המוצר הזה חתומים שני אנשים: נדב הראל ודן קינסברג. פשוט מוצר חובה שהיה חסר עד היום.

מוזילה 1.0 למי שהספיק לשכוח השנה היא השנה שבה הוכרזה גרסא 1.0 של מוזילה, אותו דפדפן מופלא שמהווה תחליף ראוי לנטסקייפ מדור 4.x עליו השלום. הדפדפן הוכרז בתאריך החמישי ליוני, ולמי שרוצה להזכר, הנה ההכרזה.
הדפדפן הזה, לימד את כולנו כמה השימוש ב tabbed gui מהנה ונוח (וזה לא שאופרה לא עשה את זה לפניו, אבל ביננו, מי בכלל משתמש באופרה?).
השנה גם זכינו לתרגום של ממשק הדפדפן לעברית ואף לאתר ישראלי נחמד מאוד בכתובת: http://www.mozilla.org.il

OpenOffice

בשנה הזאת התוועדנו לגרסא של IBM ישראל, שכללה תמיכה בעברית בתמלילן.
הגרסא הזאת, שזכתה ל RPMים והפצה באתר IGLU היתה להיט, אבל לאחרונה, בעקבות הכנסת תמיכה עברית (ראשונית) לעץ הרשמי על ידי SUN, מומלץ בחום לכולם לנסות את הגרסא מהעץ הרשמי (גרסאת הפיתוח 643 נכון לעכשיו), שכוללת תמיכה ראשונית בעברית (בכלל המערכת).
כמו כן, יש אפילו אתר בית ישראל לתוכנה הזאת (ותודה לגלעד בן יוסף) בכתובת הבאה: http://www.openoffice.org.il

KOffice

השנה התוודענו לגרסא 1.2 של מערכת התוכניות המשרדיות של KDE היא ה KOffice. מה שונה גרסא זו מקודמותיה? כמובן, תמיכה בעברית.
התמיכה לא 100%, והמוצר עדיין לא בשל לגמרי, אבל בסה"כ, אלטרנטיבה בכלל לא רעה, עם עתיד די מעניין.

Linbrew

השנה תזכר כשנה שבא נעשה נסיון מחודש לבנות הפצה ישראלית.
הפעם מדובר בפרוייקט Linbrew השאפתני, שמתיימר לבנות הפצה עברית, מבוססת על מערכת ה debian. נכון לעכשיו, הפרוייקט חי ונושם, אבל כצפוי, מתקדם בקצב איטי.
אתר הבית של הפרוייקט הוא:http://linbrew.sf.net

פונטים חופשיים
כבר הורגלנו שהפונטים בלינוקס הם או מכוערים ביותר (בעיקר העבריים) ואין מבחר (פונט אחד עברי בסה"כ) או שאין ברירה ונאלצים להשתמש בפונטים של האח הגדול מרדמונד.
השנה נוכחנו לגלות שיש אלטרנטיבה, שמה בישראל culmus ואין מה לאמר - פונטים חופשיים לשימוש, שאינם מביישים, גם לא בהשוואה לפונטים רבים המוגנים בזכויות יוצרים.
החבילה כל הזמן מתעדכנת, ובקיצור שווה מאוד להתקין, הכתובת למי שרוצה: http://culmus.sourceforge.net/

הרצאות ופעילויות של ארגוני הקוד הפתוח
"ארגון הלינוקס של תל אביב רבתי", שהוא ארגון לא רשמי עם שם לא רשמי, התחיל לפעול השנה, כשתחת אמתחתו אפשר לציין את "אתר הפינגווין" וכמובן ערבי ההרצאות, שזכו להצלחה מעל למצופה, לפחות בכל מה שנוגע לכמויות המשתתפים.

בשנה זאת, יזכר לטובה גם ה"פינגווין אוגוסט" שאורגן על ידי מספר פעילי קוד פתוח בישראל, והיה למעשה יום שכלל בשיאו הקרנה של הסרט Revolution OS, הדן בקוד הפתוח מנקודת מבט מאוד מעניינת, וכן הרצאות שונות של פעילי קוד פתוח, ולא פחות חשוב, מסיבת מפתחות PGP כיאה לחננות של לינוקס (-;

בשנה זו נמשכו ביתר שאת גם פעילויות אחרות, כגון סדרת ההרצאות למתחילים של "HAIFUX", מסיבות ההתקנה בטכניון (וגם מסיבת התקנה ברעננה לשם שינוי), ועוד הרצאות למתקדמים באוניברסיטאות שונות וכו'...

השנה בפורומים בישראל
יחד עם עליה מתמידה של הפופולאריות של לינוקס, גם בישראל, עולה כמות שאלות ה rtfm המעצבנות לשיאים חדשים, וכמובן, גם פורומי הלינוקס, שבעבר היו אי של איכות בקרב פורומי המחשבים בישראל, הפכו לתוססים יותר, עם המון משתמשים חדשים ברמות ידע החל מ"ניוביזם" באופי ובידע (ניוביז זה באופי אם תשאלו אותי) ועד לכניסה של משתמשים מקצוענים יותר ויותר שמבינים שהפורומים הם הכלי הנבון לעודד משתמשים חדשים להגר ללינוקס.
השנה הזאת תזכר כשנה שבא פורום הלינוקס התוסס בישראל הוא הפורום בתפוז, שצבר פופולאריות שיא חסרת תקדים.
במקביל לפורום בתפוז, הפורומים של whatsup התגלו כתוססים וכאלטרנטיבה ראויה, ב בפורום של ynet עדיין יש תנועה די ערה (אבל עדיין אין תמיכה בדפדפני לינוקס), וכמו כן, מסתמן שהפורום של וואלה חוזר לעצמו אט אט... ומבסס את מעמדו כפורום לגיטימי (להבדיל מהתקופה הארוכה שבה שימש כ"בית קברות" וירטואלי).

העיתונות בישראל מגלה את לינוקס !
העיתונות בישראל ללא ספק גילתה את לינוקס בשנה האחרונה - תופעה מדהימה לדעתי.
אין כמעט עיתון ואתר חדשות/מחשבים שלא כתב ודיבר על לינוקס, והרבה. נדמה כאילו האתרים ממש התחרו בינהם מי כותב יותר על לינוקס.
אתר YNET הגדיל לעשות ואף פתח מיני מדור במיוחד לנושא הזה (אבל חבל שהוא ממשיך בעקביות לא לתמוך בדפדפני קוד פתוח, או בכלל כל דבר שהוא לא אינטרנט אקספלורר).

השנה הבאה:
השנה הבאה ככל הנראה תזכר לטובה כשנה שבה עמותת "המקור" התחילה לפעול בצורה רשמית, כשמטרתה קידום הקוד הפתוח בישראל, ושימוש כגוף "על" לארגוני ואתרי הקוד הפתוח ולינוקס השונים בישראל.
בשנה הזאת, ככל הנראה נזכה לגרסא עברית מלאה של OpenOffice, נזכה לדור חדש של הקרנל (2.6) שכולל המון שיפורים רציניים, וכמובן המגמה הכללית - עברית עוד יותר טובה, מערכת יותר ידידותית, יותר קלה לשימוש ובקיצור, יותר מיינסטרים!

זהו, זה הסיכום שלי לשנת 2002, ואני חושב ומאמין שבסה"כ השנה האחרונה היתה שנה חיובית (לפחות בכל מה שנוגע לקוד פתוח).
אני רוצה להודות לאביעד נוטוריקה, שסייע לי באיסוף קישורים לכתבה, ולא פחות חשוב הגה את הרעיון לבצע סיכום של שנת 2002.

אני מאחל לכולם שהשנה הבאה תהיה טובה לפחות כמו שנת 2002.
 

קישורים רלוונטיים

סיכום שנת 2002 בפינגווין | כניסה / יצירת מנוי חדש | 1 תגובה
סף חסימה
  
ההערות הינן מטעם כותביהן. אין צוות האתר לוקח אחריות על תוכנן
האתר linuxisrael.co.il (ניקוד: 0)
ע"י פינגווין אנונימי ב 31/12/2002 - 22:22
מהו האתר inuxisrael.co.il ? יש בו תוכן מקורי? הוא התעדכן בכלל בשנה האחרונה?

ואגב: האתרים האחרים שהוזכרו למעלה אכן כוללים תוכן מקורי ומועיל ומתעדכנים. כל הכבוד!

[ השב לזאת ]