ווטסאפ - לינוקס, BSD, קוד פתוח ותוכנה חופשית בעברית. Whatsup - Linux, BSD, open source and free software in Hebrew

 
 
  כניסת חברים · רישום · שכחתי סיסמה  
tux the penguin

quick_linkהכתובת על הקיר (תגובה ל: 'תנו לחברות לחיות')

published at 30/08/2004 - 18:54 · ‏פורסם גלעד · ‏tags קוד פתוח , דעות ופרשנות · שלח לחברידידותי למדפסת
קוד פתוח את הכתבה הזה הכי טוב לפתוח בגילוי נאות: אבירם חניק, מנכ"ל ביונד סקיורטי שפרסם כאן כתבה תחת הכותרת "תנו לחברות לחיות" הוא חבר שלי. הוא, כמו גם שאר חברי לצוות הינם תומכים נלהבים בתוכנה חופשית. יותר מזה, ביונד סקיורטי שילמו לי בעבר כסף כדי לכתוב תוכנה חופשית (תחת ה- GPL) והשתתפו כמממנים ומארגנים של אוגוסט פינגווין 3, הכנס שאני מארגן.

ומה אפשר ללמוד מכל זה? בעיקר שגם חברים יכולים לפעמים לא להסכים. מאוד לא להסכים.


אבירם טווה במאמר שלו, "תנו לחברות לחיות", מסכת טיעונים ארוכה ומפותלת שמתחילה בשאלה האם עקרונות התוכנה החופשית עומדים בקנה מידה אחד עם קפיטליזם, ממשיכה במהפכה הצרפתית ועוברת לתחינה נרגשת ל"גרעין הקשה" שלא לעמוד בדרכו של החברה שלו, שמוכרת פתרון קנייני וסגור המבוסס על פלטפורמה וכלים פתוחי קוד, לעשות כסף.

לטעמי, מסכת הטיעונים הארוכה הזו הינה מסך עשן. אני בפירוש לא מכיר אף אחד, כולל לא ממה שמכונה "הגרעין הקשה", שרואה בחברות מסחריות כשלעצמן סוג של אויב כלשהו ובוודאי לא משתמש במושגים כמו "חזירים קפיטליסטיים". לפחות לא אף אחד שעבר את גיל 16.

מה שאני כן מכיר וגם מעודד ומזדהה איתו הם אנשים שלא אוהבים תוכנה קניינית סגורה. כזאת הלוקחת מהם את השליטה על מערכות המידע שלהם, כזאת המעודדת את היצרן לזלזל ואף לפגוע בלקוחותיו וכזאת אשר שוב ושוב מאכזבת את המשתמשים בה אף תוך כדי הפקת רווחים (לפעמים) ליצרנים.

לעניות דעתי, הנסיון לשייך "רווח" עם "תוכנה קניינית וסגורה" הוא תעלול זול – אין בין השניים שום קשר. יש חברות רווחיות יותר ורווחיות פחות ויש חברות שמוכרות רשיונות לשימוש בתוכנה קנייניות וסגורה ויש כאלו שלא. למעשה, יש יותר חברות מהסוג שאינן מייצרות רווח לבעלי המניות שלהם על ידי מכירת רשיונות תוכנה מאשר כאלו שכן.

הטיעון של אבירם, "תנו לי להרוויח", אינו שונה עובדתית ומוסרית מטיעונים דומים שמעלים ראשי תעשיות הטבק בדבר הזכות להמשיך להרעיל את צרכניהם בשם רווחים לבעלי המניות או חברות דייג המשתמשות ברשתות זולות יותר לציד טונה שהורגות מאות דולפינים מדי שנה בשם אותו עיקרון. אין שום קשר ל"קפיטליזם" בעניין הזה.

אם כבר, תוכנה קניינית וסגורת קוד מזכירה הרבה יותר קומוניזם: ריכוזיות, החלטות שמתקבלות על ידי אליטה סגורה ונכפות בכח על המשתמשים,אמצעים דרקוניים לאכיפת איסור על הפצת מידע חופשית.

לעומת זאת, לתוכנה חופשית יש הרבה תכונות "קפיטלסטיות" – בשוק חופשי מושלם, לכולם יש אותו מידע. בשוק קפיטלסטי אמיתי הביקוש וההיצע (כלומר, התשלום עבור שעות מתכנת) הם אלו שקובעים את הקצאת המשאבים (כלומר את הקוד הנכתב) ולא החלטות שרירותיות של בעלי מונופול מלאכותי המוקנה מתוקף חוק והקרוי "זכויות יוצרים".

אינני יודע כמובן מה צופן העתיד. אבל התחזית של אבירם כי תוכנה חופשית תוסיף ותתקיים לצד תוכנה קניינית נשמע לי יותר כמו משאלת לב של בעליו של עסק כלכלי שלו אינטרס מוטמע בסטטוס קוו מאשר ניתוח קר של העובדות:

סך הכל הרווח הכולל של כלל התעשיות והשירותים השונים מלבד תעשיית התוכנה הקניינית והסגורה גדול עשרות מונים מתעשיית התוכנה הקניינית. עם זאת, אין שום ענף תעשייה ושירותים שאיננו קשור עד כדי תלות בטכנולוגית מידע ותוכנה טובה, זולה ואמינה. מאחר שכל אותם חברות שאינן חברות תוכנה קניינית עובדות בדיוק לפי אותו עקרון שאבירם היטיב לנסח של יצירת רווח לבעלי המניות, הרי ששום טיעונים סנטמנטליים לא ימנעו מהכח הכלכלי העצום הזה לממן את הפיתוח והתמיכה בתוכנה פתוחת קוד זולה, טובה ואמינה יותר מהתוכנה הקניינית הסגורה ולממש רווחים נאים תוך כדי מחיצה של היתוש הכלכלי של תעשיית התוכנה הסגורה.

אם תשאלו אותי, לא הולך להיות פה דו קיום בשלום. תוכנה קניינית הולכת להפוך להערת שוליים בספרי ההיסטוריה. לא, אני לא חושב שאף אחד לא הולך "להעלות מנכ”לים מצליחים לגליוטינה" – מפני שלא נצטרך: השוק ידאג לעשות את זה בשבילנו ותוכנה חופשית ופתוחת קוד הולכת להפוך את עסקי התוכנה הקניינית לעסק נישה מצומצם.

ולמי שלא מאמין, הנה סיפור קצר מההיסטוריה: בשנת 1970 היה שוק מערכות ההפעלה מחולק בין מספר מערכות הפעלה דינזאוריות קנייניות: PrimeOS, RSTS, RT-11 וממשיכתה VAX, מערכות הפעלה של IBM ואפולו של חברת דומיין ששלטה בשוק תחנות העבודה.

בשנת 1975, AT&T שיחררה את מערכת ההפעלה יוניקס. עכשיו, יוניקס לא היתה מערכת הפעלה חופשית ופתוחת קוד – אבל היא היתה הרבה יותר כזאת מהשחקנים האחרים בשוק.

עכשיו, כאשר AT&T שיחררה את יוניקס, היה אסור בצו בית משפט להכנס לשוק מערכות ההפעלה. לכן AT&T מכרה את המערכת לכל דורש (בקוד מקור!) אבל לא תמכה בה או שיווקה אותה. גם אף גורם אחר בשוק לא תמך ביוניקס. לא היה ליוניקס בסיס לקוחות קיים – אף אחד אף פעם לא שמע עליה ואיש לא שיווק אותה.

התוצאה? יוניקס מחקה או הכניסה לעמדת נישה את כל המתחרים בתוך 15 שנה. למרות עמדת פתיחה נחותה כל כך, רעיון אחד פשוט וסרט מגנטי עם קוד מקור מחקו לחלוטין כמעט שוק של מליונים.

זו, וזה רק זו, היא הסיבה האמיתית היחידה מדוע כל אותן חברות המוכרות גם תוכנה קניינית שאבירם הזכיר, כמו IBM, אורקל, SGI ונובל פונות לקוד הפתוח – הם פשוט מנוהלות על ידי מנכ"לים מצטיינים באמת שיודעים לקרוא את הכתובת על הקיר.

אני מקווה, אבירם, שכל זה לא ימנע מאיתנו להשאר חברים :-)


גלעד בן יוסף.

הכותב הוא ממייסדי קודפידנס בע"מ, ממייסדי עמותת "המקור" והמארגן הראשי של כנסי אוגוסט פינגווין.


קישורים:

לתיאור מפורט יותר של ההיסטוריה של יוניקס שעליו מבוסס החלק הרלוונטי במאמרי זה, פנו ל- The Last Dinosaur and the Tarpits of Doom

ווטסאפ, 'תנו לחברות לחיות', אבירם חניק
 

קישורים רלוונטיים

· עוד על קוד פתוח
· חדשות מאת גלעד


הסיפור הנקרא ביותר בנושא קוד פתוח:
לראשונה: סקר קוד פתוח מקיף

הכתובת על הקיר (תגובה ל: 'תנו לחברות לחיות') | כניסה / יצירת מנוי חדש | 11 תגובות
סף חסימה
  
ההערות הינן מטעם כותביהן. אין צוות האתר לוקח אחריות על תוכנן
אבל, יש יותר מדבר במה שאבירם אומר (ניקוד: 0)
ע"י פינגווין אנונימי ב 30/08/2004 - 20:09
אם אנחנו בעיניין של גילוי נאות, אז אני רואה גם בגלעד וגם באבירם חברים טובים מבחינתי.
עם זאת, גם אני לעיתים לא נוטה להסכים עם חברים שלי - דבר שהוא נכון גם למקרה הזה.
2 הטענות שהעלו קודמי הן מבורכות ונכונות אולם בחודשים האחרונים עקב חיכוך יומיומי שיש לי באופן אישי עם אנשים שונים בתעשיית התוכנה אני כן יכול לומר שיש בעייתיות מסויימת בבניית מתודה כלכלית בעולם של קוד פתוח.
נכון כולם יכולים לתת לי את הדוגמה ש Red Hat כרגע מציגה מודל כלכלי רווחי, אך האם זה היה כך תמיד? האם חברות אחרות שעוסקות בתחום ה opensource מצליחות לבנות מודל כלכלי סביב הלינוקס - התשובה שלי היא שבמקרים רבים לא !!!
אני לא מנסה כלל להטיף לכך שיש לבנות תוכנה סגורה , אני רק מנסה לומר שעולם הקוד הפתוח לא מצליח לבנות מודל כלכלי סביבו.
כל ילד יוכל לומר לי שאפשר לבנות מודל כלכלי סביב הנושא של שרותים למוצר - אך האם זה נכון ?
זה היה יכול להיות נכון לו היינו כולנו חיים בעולם של כלכלה גלובלית (דבר שיש בו גם תכונות רעות) , הסיבה היא שבמציאות הכלכלית הקיימת כרגע תמיד יהיה מקום כל שהוא בעולם שבו מפתח או תומך יסכים לעבוד תמורת שכר נמוך יותר - דבר שאומר שתהליך הפיתוח והתמיכה העסקיים ינדדו למקומות שכאלו.
היכולת לתת תמיכה לסביבה העסקית או להיכנס עם תוכנות קוד פתוח לכל מקום תלויה במידה רבה בתמיכה ובהמשך התרומה של חברות עסקיות.
נניח שניקח לרגע את Red Hat , כאשר הם בנו מודל כלכלי כלשהוא האם קהילת המשתמשים שקיבלה עד אתו יום את ההפצה בחינם "אהבה" את זה שצריך לשלם ?
התשובה היא לדעתי שאנחנו כצרכנים לא אוהבים להיפרד מהכסף שלנו.
יותר מכך, אותה Red Hat המצליחה , האם אחרי כל הרעש מדובר בחברה "גדולה" גם כאן התשובה היא שלא - בסה"כ מדובר ב 600 איש שפזורים בכל העולם, כל אינטגרטור בינוני בארץ מעסיק קרוב ל 600 איש (וכידוע אנחנו לא מדינה ענקית ).
אולי RH טעו והמודל הכלכלי שלהם שגוי, גם כאן אני חושש שאין כרגע מודל כלכלי טוב יותר - לראייה SuSE עד לרכישתה ע"י נובל היתה חברה שהפסידה כספים ומרגע רכישתה ע"י נובל - אין לי מושג מה קורה שם מבחינת הרווחיות של אותה יחידה.

צריך להבין דבר פשוט, בלי יכולת לחולל פרנסה , עולם הקוד הפתוח יתקשה לשרוד במציאות הכלכלית הנוכחית , הן בארץ והן בעולם.
נכון, מי שהוא משתמש או לקוח מרוויח דבר נהדר - הוא מרוויח בראש ובראשונה את החופש שלו , הוא מרוויח את היכולת לבחור את מי שיתמוך בו - זה נכון הלקוח מרוויח, אבל הבעיה היא שבצורה שכזו , שוב ושוב חברות יגררו למודל של קוד סגור כי הן אלו שמפסידות מכך.

מצד אחד , יש לקוחות שבנו אצלהם פנימה מחלקת תמיכה חזקה - בגלל שהם לא יכלו לסמוך על הספקים, לאורך זמן זה לא פתרון , לא הגיוני שחברת ביטוח צריכה להחזיק צוותים של אנשי מחשבים - הם בסה"כ רוצים לעסוק בביטוח , צוות שכזה מהווה נטל על אותה חברת ביטוח ולכן היא תבחר לעבוד עם תוכנה קיניינית.
מצד שני, יש לי גם ספקות לגביי היכולת של הספקים , ספקים גדולים על אף ההצהרות שלהם לא יכולים להציע תמיכה הולמת במחיר סביר ללקוחות, שימו לב שאמרתי גם הולמת וגם במחיר סביר באותו משפט ולראייה , יאמר לי מישהו מהו הגודל של צוותי התמיכה בלינוקס של הספקים הגדולים כאן בארץ (ולא לא כדאי לדעת את המספרים )- אם אני זוכר נכון , ראיתי את הספרים הללו בשנת 95 , 96 מופעים בכנסי לינוקס , בכמה גדלה פעילות הלינוקס שלהם בעשור האחרון ???
וזה לא שהם לא ניסו - אני מכיר יותר מספק גדול אחד שניסה וזה לא היה לו כלכלי !!!
וכאמור לשיטתי , כדי לתת שירות וכדי לראות את השימוש בלינוקס עולה במגזר העסקי (וזה חשוב כי זה יניע את העסקים לרווחיות גדולה יותר וייצור הינע של עבודה סביב זה וכד' ) צריך שגם הלקוחות ירוויחו אבל גם שהספקים ירוויחו אם אחד הצדדים לא ירוויח , לינוקס או תוכנה חופשית לא ייכנס לשימוש מאסיבי בסביבה העסקית .

מה שכרגע עולם הלינוקס גרם , הוא יצר תהליך של צניחת מכירות של Unix לסוגיו, אבל הוא לא מצליח להעמיד חלופה הולמת מבחינת הספקים , הלקוחות לא מרוצים מכך (כי הם לא נתמכים ), ובסופו של דבר כולם הפסידו.

גם אני כמו גלעד וכמו אבירם לא אוהב תוכנה קיניינת - בשונה מגלעד אני חושב שאי אפשר לבוא בתלונות בלי להעמיד חלופה לאותם אנשים .
צודק גלעד כאשר הוא אומר שלינוקס נכנסת להמון מקומות, אבל היא נכנסת בגלל שלקוחות רואים מכך רווח מיידי (תוך רבעון או שניים), בטווח המעט יותר ארוך הלקוחות הללו ימצאו את עצמם ללא תמיכה כי הספקים לא מרוויחים מכך , מה יקרה לאותם לקוחות - כולנו יודעים.

טענתו של גלעד כאילו ספקים גדולים נעים ללינוקס בגלל שהם רואים את הטוב שבזה , מ

קרא את המשך ההערה...

[ השב לזאת ]

Re: אבל, יש יותר מדבר במה שאבירם אומר(ניקוד: 1)
ע"י פיל-קטן ב 31/08/2004 - 02:18
(מידע על משתמש | שלח הודעה)

אני לא מנסה כלל להטיף לכך שיש לבנות תוכנה סגורה , אני רק מנסה לומר שעולם הקוד הפתוח לא מצליח לבנות מודל כלכלי סביבו.
כל ילד יוכל לומר לי שאפשר לבנות מודל כלכלי סביב הנושא של שרותים למוצר - אך האם זה נכון ?

עובדתית, הטענות אינן נכונות שלוש פעמים.

פעם אחת, כי יש חברות שמצליחות להרויח כאשר כל הקוד שהן מייצרות הוא תוכנה חופשית (אני חושב שאפילו בארץ, לינגנו של שחר שמש היא כזו -- אבל יכול להיות שאני טועה).

פעם שניה, מפני ששרותים למוצר הם לא המודל הכלכלי היחיד שאיתו מרוויחים מיצור תוכנה חופשית. IBM מרויחה מיצור תוכנה חופשית דרך שיפור מכירות התומרה שלה. MySQL השבדית ו-TrollTech הנורווגית מרוויחות ממודל רישוי כפול. מנדרייק (בשנה האחרונה) ו-OSDL מרוויחות, בין היתר, מגיוס תרומות מקהילת המשתמשים -- וגם זה, להפתעת כמה בוגרי מנהל עסקים, מודל כלכלי לגיטימי.

ופעם שלישית, כי כן -- זה נכון שאפשר לבנות מודל כלכלי סביב שרותים למוצר; והילדים שיגידו לך את זה יוכל גם להפנות אותך לסיפורי הצלחה כמו Zope או arsDigita עליה השלום (שנפלה בדיוק ברגע -- ובגלל -- שהיא סגרה את הקוד, בעקבות התערבות ניהולית כושלת של קרנות הון-סיכון).

[ השב לזאת ]

Re: אבל, יש יותר מדבר במה שאבירם אומר(ניקוד: 0)
ע"י פינגווין אנונימי ב 31/08/2004 - 09:22
דורון,

נראה לי שהשבת לפחדים שלך ולא למאמר שלי.

אני בפירוש לא אמרתי שחברות גדולות וקנייניות מכמסות לתחום מראיית הטוב שבדבר - אלא בדיוק ההיפך. לא היה דבר שמשמח יותר את החברות הללו מלהמשיך למכור רשיונות תוכנה קניינית, זה הרבה יותר רווחי מכל עסק שבנוי על תוכנה חופשית.
אלא, שמה שהן מבינות, אם יש להם שכל, זה שאין להם ברירה.

המהפכן כאן הוא אדם סמית וה"יד הנעלמה" שלו ולא ריצ'ארד סטלמן (שכבודו בחמקומו מונח וראה את כל הדברים הללו ראשון).

כלומר, הגענו למצב שבו לא אנחנו, כפעילים, יוצרים את השינוי אלא הדבר החשוב ביותר בתעשיית התוכנה - הלקוחות.

אשר למודל כלכלי מוצלח - יש כזה ואני מכיר אותו ממקור ראשון. קודפידנס היא חברה רווחית. בקשר לגודל הקטן הרבה יותר שסוג כזה של אופרציה תומך בו - אתץה צודק מאוד וזה היה ברור לחלוטין לאנשים חכמים יותר ממני כבר הרבה זמן.

כך לדוגמה את דבריו של מייסד רדהט על כך שמטרתה של רדהט היא לא להפוך גדולה כמיקרוסופט אלא להפוך את מיקרוסופט קטנה כמוה. אלא בפירוש לא היו דברי רהב, אלא דבריו של אדם שהבין את המודל הכלכלי המצליח מאחורי קוד פתוח. אם תתעמק בדברים אלו ותבין למה הוא התכוון באמת תבין גם אתה.

הנה טיפ קטן שיעזור לך: מה גודלה של חברת עו"ד הגדולה ביותר בארץ?

גלעד

[ השב לזאת ]

Re: דעה: הכתובת על הקיר (תגובה ל: 'תנו לחברות לחיות') (ניקוד: 1)
ע"י aviram ב 30/08/2004 - 21:18

(מידע על משתמש | שלח הודעה) http://www.hamakor.org.il
גלעד, לקחת פה סיכון לא קטן - הרי אני יכול די בקלות להרעיל לך את הקפה מחר בבוקר :-)

אני לא מסכים עם רוב מה שכתבת, אבל אין לי טיעונים חדשים להעלות מעבר למה שכבר אמרתי. מה שטוב (ומעניין) בויכוח הוא שלא נצטרך לחכות הרבה זמן כדי לראות מי צודק.

עכשיו אם אתה גבר, תן לוח זמנים מתי תוכנה חופשית תדחוק את התוכנה הקניינית (למשל, מתי 5 מתוך 10 חברות התוכנה הגדולות יפתחו בעיקר תוכנה חופשית, או מעל 50% מהחברות בנאדס"ק יעבדו עם תוכנות חופשיות בלבד, או כל קריטריון אחר שיהיה מקובל על שנינו) ובתאריך הזה המפסיד קונה למנצח ארוחת סושי מפוארת...

[ השב לזאת ]

Re: דעה: הכתובת על הקיר (תגובה ל: 'תנו לחברות לחיות')(ניקוד: 0)
ע"י פינגווין אנונימי ב 31/08/2004 - 09:28
בקשר לקפה - אני יכול להאמין שתרעיל את המים המינרליים, אבל לא את הקפה. יש דברים קדוים בעולם :-)))

בקיצור, אני מקבל את האתגר שלך, אם כי אני חושב שתתאכזב ותחשוב שהשתפנתי.
ראשית, התחזית שלי היא 15 שנה, אם כי אני סבור שבעוד 10 שנים גם אתה כבר תראה את המגמה ותסכים.

שנית, אני לא חושב שהולכות להיות חברות תוכנה גדולות במובן שאנחנו מכירים את המושג הזה יותר, כך שהקריטריון הראשון הוא לא רלוונטי והשני סתם לא מדוייק, יש וישאר הרבה "legacy".

מה בדבר, 15 שנה עד שהרעיון לקנות רשיון לתוכנה קניינית, גם בסביבה עסקית, ישמע מוזר כמו לפתח מערכת מידע חדשה על PDP-11 ב- Lisp? :-)

גלעד.

[ השב לזאת ]

אוקי(ניקוד: 1)
ע"י aviram ב 31/08/2004 - 15:24
(מידע על משתמש | שלח הודעה) http://www.hamakor.org.il
קיבלתי את תנאי ההתערבות (ושמתי תזכורת ב- korganizer(

[ השב לזאת ]

Re: דעה: הכתובת על הקיר (תגובה ל: 'תנו לחברות לחיות')(ניקוד: 0)
ע"י פינגווין אנונימי ב 01/09/2004 - 03:05
אבירם, אמרת משהו שאני מנסה להסביר לאנשים כבר כמה זמן מאז נגעתי לראשונה בתוכנה חופשית :)

אין תחליף ןלא ניתן לנעמיד תוכנה באיכות גבוהה כלכך (ראה ערך debian gnu/linux , squid , bind ודומיהם) בצורה קנינית. חברה קנינית לא יכולה לשתף ובד"כ משום שהיא מונעת ע"י אינטרסים כלכליים היא גם תגדיר מטרות ויעדים שבהכרח לא משרתים את הלקוחות. אין באפשרותה לתת ללקוח להשתתף בתהליך קבלת ההחלטות לגבי המוצר, למרות שלפעמים רק הוא יודע מה הבעייה/ הרצון שלו, כי הוא הוא המשתמש האמיתי במוצר על בסיס יומיומי. ככול שיעבור יותר זמן, הבטיחות והאמינות של תוכנות הקוד הפתוח רק תעלה (as many eyeballs principle( ולא נראה לי שצוות של 15 עד 30 איש בממוצע במחלקת QA לחברת נישה קינינות תוכל להתמודד אם עשרות, אולי אלפים משתמשים, מפתחים, משוגעים לדבר שכול מה שמעניין אותם זה "שזה פשוט יעבוד". ולמרבה ההפתעה, למרות מה שחברות מסוימות מפרסמות בנוכע ל - TOC של הפתרונות המתחרים הפתוחים, גם למומחי התמיכה הקניינים בהרבה מקרים אין פתרון לבעייה מסויימת ברמת הקורפורייט, שאולי איזו EYEBALL הייתה קולטת רק בגלל שהייתה בזמן הנכון, במקום הנכון וב mindset הנכון.

לסיכום, ההימור שלי הוא על 5 שנים מהיום. כשכול 5 דקות יצוץ איזה worm או וירוס חדש, לא נבין איך ניסינו להסתמך על חברות הקוד הקניניות שהיה לוקח להם במקרה הטוב כמה חודשים להתייחס לטענות שלנו. פתאום נבין שסביבת עבודה יציבה לאורך חודשים, אמינה ומתפתחת ללא הפסק הוא דבר שבשגרה, לא משהו שרק קומץ משוגעים לדבר ראוי לו. לא נקלוט איך הסתדרנו אחרת.


[ השב לזאת ]

Re: דעה: הכתובת על הקיר (תגובה ל: 'תנו לחברות לחיות') (ניקוד: 1)
ע"י hary_i (ori@helicontech.co.il)
ב 30/08/2004 - 21:47
(מידע על משתמש | שלח הודעה) http://esc.sail.co.il/~ori
גלעד - לקחת לי את המילים מהפה
לא הייתי יכול לכתוב טוב יותר.
אני בהחלט מסכים עם גלעד, גם אני כשקראתי את דבריו של אבירם למרות שאני מאד מכבד את אוירם אני לא לגמרי מסכים עם דבריו כפי שהובעו בכתבה האחרונה.
אני מאד שמחתי לקרוא את מה שגלעד כתב.

אבירם - אני מקווה שלא תרעיל לי את הקפה פעם הבאה שאני בא לבקר למשרדי קודפידנס... :-)

אורי עידן


[ השב לזאת ]

דעתי (ניקוד: 1)
ע"י דוביקס ב 30/08/2004 - 22:34

(מידע על משתמש | שלח הודעה)
היא שמאוד נהניתי מקריאת שני המאמרים, ובלי קשר לעמדה האישית שלי, הצגת תפיסות עולם שונות, ראוי שיזכו לבמה כשהן מנוסחות בטוב טעם ומפעילות את התאים האפורים.

יופי.

[ השב לזאת ]

תוכנה חופשית / קוד פתוח (ניקוד: 0)
ע"י פינגווין אנונימי ב 01/09/2004 - 10:50
המאמר המקורי מדבר על תוכנה חופשית - תוכנה בה קוד המקור אינו מוגן בזכויות יוצרים. התגובה מדברת רק על פתיחת הקוד - ומתעלמת מעניין זכויות היוצרים, שהיא בעצם הבעיה העיקרית: בתור חברה שמעוניינת להרוויח כסף, יש בעיתיות רבה ביותר ברעיון של מתן זכות שימוש בקוד: כל אדם יכול לקחת את הקוד, ולמכור את אותו המוצר שעליו עבדה החברה בחצי או רבע מחיר, בלי שעבד עליו אפילו שניה אחת.

המודל של רווחים מתמיכה ושירותים הוא לדעתי בעייתי ביותר לחברות ולדעתי גם רע מאוד לצרכנים: הוא מעודד יצירת תוכנות שיצריכו תמיכה ושירותים נוספים, במקום תוכנות ברורות ויעילות שמצריכות רק התקנה ומשם והלאה עובדות מצוין בעצמן. והוא גם לא ממש יעבוד לתוכנות קטנות יחסית למשתמשים ביתיים.

בקיצור, נראה לי שעולם התוכנה החופשית ועולם התוכנה הקניינית ישארו בינתיים זה לצד זה. כרגע, אין לדעתי למודל התוכנה החופשית את היכולת לממן מבחינה כספית את כלל פיתוח התוכנה בעולם.

[ השב לזאת ]

Re: תוכנה חופשית / קוד פתוח (ניקוד: 1)
ע"י mksoft (meir@mksoft.co.il)
ב 01/09/2004 - 11:24
(מידע על משתמש | שלח הודעה) http://mksoft.co.il/
נא לדייק: תוכנה חופשית שומרת על זכויות יוצרים (ולא הייתה אפשרית ללא חוקים אלה).

בקשר למודלים, זה נטחן לעייפה. היחידים שזה לא כלכלי עבורן הוא חברות שמוכרות רק תוכנה קניינית, ללא שירותים נוספים: כגון חומרה, אינטגרציה וכו'. במקרה הכי גרוע שוק זה ייעלם. ההיסטוריה ידעה מספיק מקרים של הצטמצמות שווקים או העלמותם (עגלונים לדוגמא).

חברות אחרות, בעלות כיסים עמוקה, שתוכנה היא לאו דווקא העיסוק העיקרי שלהן (IBM לדוגמא, סאן וכן הלאה) תורמות די והותר לתוכנה החופשית מאינטרסים ברורים שלהן.

[ השב לזאת ]