ווטסאפ - לינוקס, BSD, קוד פתוח ותוכנה חופשית בעברית. Whatsup - Linux, BSD, open source and free software in Hebrew

 
 
  כניסת חברים · רישום · שכחתי סיסמה  
tux the penguin

quick_linkRMS: מחשוב הענן הוא מלכודת

published at 01/10/2008 - 13:49 · ‏פורסם mksoft · ‏tags חדשות · שלח לחברידידותי למדפסת
חדשות ריצ'ארד סטאלמן מזהיר בראיון בגארדיאן [מקור: LXer] נגד מלכודת שירותי הרשת (או מחשוב ענן, ווב 2.0 ושאר מילים מפוצצות). ריצ'ארד מדבר ספציפית על אחסון מידע בשירותי רשת (כגון gmail, פליקר, פייסבוק, zoho וכד').

עם זאת, המונח "מחשוב ענן" נמתח מאוד לאחרונה, והוא מכסה בנוסף לשירותי הרשת גם שירותים כדוגמת Google App Engine ושאר יישומי גריד.

למרות שקשה להתעלם מנוחות השירותים האלה ומהחיסכון הראשוני שהם מספקים (כגון עלויות הקמה ראשוניות של מערכת, התקנה והגדרת היישומים וכדו'), קשה להתעלם מהחסרון העיקרי: הפקד(ר)ת המידע שלך בידי צד שלישי ש"היום עומד, מחר יושב..... עוד שנתיים יתנו לו חנינה...".

בעוד כרגע מתנהלת מלחמה כנגד נעילת משתמשים לספק אחד (מלחמת הפורמטים והתקנים), אנשים נועלים את עצמם מרצון לספקי יישומי רשת ומפקידים בידיהם מידע פרטי ללא מחשבה על השלכות עתידיות (כגון קבלת כל המידע המאוחסן אצלם לידיך במקרה ותרצה לעזוב את הספק, הסרתו משרתיהם וכן הלאה).

לדברי ריצ'ארד: "סיבה אחת להמנע משימוש ביישומי רשת לצרכי המחשוב שלך היא איבוד השליטה. זה גרוע בדיוק כמו השימוש בתוכנה קניינית, עשה את המחשוב שלך על המחשב שלך עם תוכנה המכבדת חופש. אם תשתמש בתוכנה קניינית או בשרת ווב של מישהו אחר, אתה חסר הגנה. אתה תלוי בידי מפתח התוכנה."

למרות הקישור (המתבקש במקרה של ריצ'ארד) לשימוש בתוכנה קניינית, יש משהו בדבריו. באופן אישי יש כל מיני יישומים קטנים שהייתי רוצה להרים, ומדי פעם מתגנבת מחשבה על שימוש ב-Google App Engine בשם הנוחות, חוסר כאב הראש בניהול השרת ועוד סיבות. מצד שני המחשבה על נעילת האפליקציה בידי גוגל, ללא יכולת להעבירה לשירות אחר או צד שלישי (יש לשכתב, לכתוב קוד לחשיפת המידע, שליפתו והזנתו לבסיס נתונים אחר) גודעת את קודמתה באיבה.

דוגמא נוספת היא API הויזואליזציה של גוגל אשר הוצג במפגש pyweb-il האחרון. אמנם הוא מאפשר בצורה קלה יחסית להציג מידע (גרפים, מפות, טבלאות) אך קשה להתעלם מהעובדה שהאפליקציה שלכם הופכת תלויה בשרת ובשירות קנייני של גוגל. בעייתית גם הזרמת המידע אליהם כדי לייצר את התוכן - עסקים ולקוחות רבים אינם מוכנים בשום אופן להוציא מידע שכזה החוצה.

מצד שני אתרים רבים (כמו גם האתר הזה) משתמשים בגוגל אנליטיקס לניתוח תעבורה (כאן זה בנוסף למערכת המובנית). המידע המצטבר נשאר בידיהם, ואם תרצו להשתמש במערכת הזו על השרת שלכם, ללא תלות בגוגל, תפלו לידים קנייניות (ולא זולות).

נו, עוד מלחמה לאוסף, לא ידעתי שטחנות רוח יכולות להתרבות :-/
 

קישורים רלוונטיים

RMS: מחשוב הענן הוא מלכודת | כניסה / יצירת מנוי חדש | 13 תגובות
סף חסימה
  
ההערות הינן מטעם כותביהן. אין צוות האתר לוקח אחריות על תוכנן
Re: RMS: מחשוב הענן הוא מלכודת (ניקוד: 1)
ע"י yoelion ב 01/10/2008 - 15:10

(מידע על משתמש | שלח הודעה) http://disabilion.blogspot.com
מה ההבדל בין מחשוב הענן לבין השימוש במאגרים בהפצות הלינוקס השונות? הרי גם בלינוקס אנחנו מפתחים תלות במנהלי החבילות. איפה חופש הבחירה ואיפה התלות? נשמע שלפי סטאלמן הגבול בין שתי האופציות הינו דק עד מאוד. משהו לא מסתדר לי מבחינה לוגית בסוגיה...

[ השב לזאת ]

Re: RMS: מחשוב הענן הוא מלכודת(ניקוד: 0)
ע"י פינגווין אנונימי ב 01/10/2008 - 15:46
זה הבדל מהותי מאד - התלות בזמינות של מאגר תכנה היא רק לפני ההתקנה והשימוש, מרגע שהתקנת זה אצלך.
בנוסף, הרישיון החפשי של מנהל החבילות ושל התכנות שמנהלות את המאגרים, וכן תפיסה של זמינות לכלל של המאגרים כמות-שהם (החלק האחרון לא כולל הפצות כמו רדהאט וסוזה) מבטיחים לך במידה סבירה את המשך הזמינות של התכנה או מקבילה דומה לה גם במקרה של בעיות בהפצה. ודאי שמשתמש "רגיל" תלוי במישהו שיספק את התכנה, אבל התלות במקרה של שימוש במערכת הפעלה חפשית היא לא בספק יחיד והיא מוגבלת לעצם השגת התכנה.

[ השב לזאת ]

Re: RMS: מחשוב הענן הוא מלכודת(ניקוד: 1)
ע"י yoelion ב 01/10/2008 - 16:32
(מידע על משתמש | שלח הודעה) http://disabilion.blogspot.com
אבל הגבול עדיין דק. לא בדיוק הבנתי במה רד האט וסוזה שונות. הסבר בבקשה? כמות מאגרים משתנה מהפצה להפצה ואף בין גירסאות שונות של אותה הפצה כך שזה לא מבטיח זמינות מלאה לכלל המאגרים

[ השב לזאת ]

Re: RMS: מחשוב הענן הוא מלכודת(ניקוד: 1)
ע"י elcuco ב 01/10/2008 - 17:34
(מידע על משתמש | שלח הודעה)
ההבדל הוא שעם הפצות, אתה חופשי להפסיק להשתמש במנגנון בניית החבילות שלהם, ובמאגרים, ואז לתחזק את הכל בעצמך (או לעבור לפרוייקט מתחרה, ל־RH יש מתחרים בנושא זה, למשל centos).

בענן, גם ברגע שאתה מחזיר את המחשב שלך מהענן, לחומרה פיזית שבשליטתך המידע עדיין בשליטת מישהו אחר, כי הוא מחזיק גיבויים.

[ השב לזאת ]

Re: RMS: מחשוב הענן הוא מלכודת(ניקוד: 0)
ע"י פינגווין אנונימי ב 01/10/2008 - 18:39
רק כדאי להגדיר על איזה ענן בדיוק מדברים ..
יש ענן של SaaS - שאני אישית לא מבין *למה* להשתמש בו .. (אני מבין למה אבל לדעתי מודל של "שכירות" תוכנה, ייצא יקר יותר לאורך ציר זמן מאשר "בעלות" על תוכנה ) .
בכל מה שקשור למחשב שלם - בדרך כלל מדובר על תוכנת ווירטואליזציה.

כל עוד מדובר ביישום סטנדרטי שמאפשר להעביר שרת במהירות לפלטפורמה אחרת - אני אישית לא רואה בכך בעיה, ובתנאי שיש לארגון "תוכנית יציאה" מהירה ומסודרת שתוכננה מראש.
בשיטה כזו צריך לראות *כיצד* מיישם אותה הספק - על מנת לבנות תוכנית חליפית , כמו כן יש להקפיד הקפדה יתרה על הנושא של גיבויים , בדיקתם ושיחזור מהר , במקרה ויהיה צורך להפעיל מהר שרת חליפי.

- דורון

[ השב לזאת ]

Re: RMS: מחשוב הענן הוא מלכודת(ניקוד: 0)
ע"י פינגווין אנונימי ב 02/10/2008 - 14:49
אתה יכול לבנות את כל התוכנה של ההפצה בעצמך (אם יש לך מספיק משאבים). בפועל יש לא מעט אנשים שעושים את זה.

לעומת זאת, אתה לא יכול לשחזר בדיוק את דרך הפעולה של השירותים של גוגל (או שאר הספקים שמוזכרים כאן). לא ממש ברור איך אתה יכול לממש בעצמך את הממשקים שהם מספקים לך. לכן לא ברור איך ספק מתחרה יוכל לספק לך את אותו השירות. ייתכן שבעתיד תהיה תלוי בשירות הזה ולא תוכל לעבור לספק אחר.

צפריר

[ השב לזאת ]

Re: RMS: מחשוב הענן הוא מלכודת(ניקוד: 1)
ע"י gwavegal ב 01/10/2008 - 17:39
(מידע על משתמש | שלח הודעה)
קיים הבדל מהותי בין הנוחות של שימוש בהפצה בינארית, לבין השימוש בתוכנה קיניינית או שרות רשת קינייני. גם אם אתה משתשמש בהפצות המסחריות ביותר ( רד האט, סוסה), אתה עדיין משתמש (ברוב המקרים) בתוכנה תחת רישיון GNU.
שימוש בתוכנה תחת רישיון GNU, מאפשר לך את החופש לעבוד עם התוכנה תחת כל מערכת הפעלה שתרצה, קניינית או לא. גם אם ההפצה שלך תעלם מחר, אין לך שום בעיה להתקין הפצה אחרת וכל התוכן שלך יקרא בקלות על-ידי אותן תוכנות, או תוכנות חופשיות אחרות.
אין הבדל מהותי בין OO על רד-האט, לבין OO על אובונטו.
מעבר לכך רוב התוכנות שומרות את התוכן בפורמט פתוח ומתועד שמאפשר עיבוד, יבוא והמרה בקלות מתוכנה לתוכנה.

[ השב לזאת ]

Re: RMS: מחשוב הענן הוא מלכודת (ניקוד: 1)
ע"י עידו ב 01/10/2008 - 19:13

(מידע על משתמש | שלח הודעה) http://http://
אם ניקח את ישומי הרשת הקלאסיים - ג'ימייל, פליקר ודומיהם, אין סיבה ללמה לא להשתמש בהם.
ג'ימייל לדוגמא נותן לי שירות הרבה יותר טוב מאשר ספק האינטרנט שלי וברוב המקרים גם שירות יותר טוב ממה שאני הייתי יכול להרים בעצמי (גיבויים, זמינות, תמיכה בסלולרי וכו') ובג'ימייל (גם ב יאהו תמורת תשלום) אני יכול להוריד את כל המידע באמצעות pop3 ולהעביר אותו למקום אחר.
ולגבי פליקר, תמיד צריך לשמור גיבויים מקומיים של המידע, פליקר מאפשר לי להפיץ את המידע הזה הלאה.

החוכמה היא לבחור את הספק הנכון, הספק שלא יתמוטט בזמן הקרוב וזה שנותן לך את מירב הדרכים לעבוד אם המידע שלך - כולל דרכים להעביר את המידע ממנו לספק אחר.

רוב הגדולים (גוגל, יאהו, אמאזון) מאפשרים זאת בצורה כזאת או אחרת - בחינם או תמורת תשלום.

[ השב לזאת ]

Re: RMS: מחשוב הענן הוא מלכודת(ניקוד: 1)
ע"י gwavegal ב 01/10/2008 - 21:19
(מידע על משתמש | שלח הודעה)
עידו, אתה רק מחזק את RMS. הוא לא נגד השימוש בשרותים כל עוד אתה יכול לשמור את התוכן אצלך ובפורמט פתוח ( אני משער שאתה לא משתמש בOUTLOOK). אם אתה שומר את כל החומר אצלך ובפורמט פתוח ומתועד אתה עושה בדיוק מה ש-RMS ממליץ לעשות. RMS מתנגד לאחסון של כל החומר בשרת ועבודה בשרת בלבד. בארצנו לא צריך לחפש רחוק הוכחות לטענותיו:
http://israelhotmailsupport.spaces.live.com/blog/cns!26BAD5DE27D7BB1C!172.entry

[ השב לזאת ]

Re: RMS: מחשוב הענן הוא מלכודת(ניקוד: 1)
ע"י מיוסט_שרון ב 04/10/2008 - 22:24
(מידע על משתמש | שלח הודעה) http://
שלום

עם כל מי שאני עובד אני מזהיר תמיד מהדברים האלו כמו gmail וכו' אבל רובם לא שומעים לזה וממשכים אחרי הנוחות שלהם.

אבל מתי הם יבנו רק כאשר יקרה איזה אסון באחד השרותים האלו ואז זה יפורסם טוב ויתחלו להבין שזה עסק מסוכן להשתמש בשרותים שהם לא על המחשבים שלך.

מה שגם היום כל חברה של תוכנה הולכים לכיוון הזה שהם משנים את התוכנה שלהם ל- web ומוכרים לבעל הבית של החברה שעדיף לו לעבוד על השרתים שלהם כי יש להם גיבויי וכו' כן עליות יהיו לו נמוכות כי הוא לא יצטרך איש מחשבים במקום כי הכל אצלהם.

והוא בעל הבית שלא מבין כלום קונה את זה ורק כאשר יקרה אסון הוא יבין לדוגמא כאשר לא יהיה לא אינטרנט כי יש עבודות של בזק הוא לא יוכל להמשיך לעבוד וכן כל מני צרות אחרות.

אבל כמו שאמרתי כל עוד לא יהיה פעם אחת אסון (ולדעתי זה יקרה) רק אז יתחילו להבין כי אז זה יפורסם בהמון ובדך כלל מה שהשכל לא מבין הפרסום מצליח.

[ השב לזאת ]

סטאלמן צדק (ניקוד: 1)
ע"י דוביקס (dovix2003@gmail.com)
ב 28/01/2023 - 20:20
(מידע על משתמש | שלח הודעה)
https://www.theverge.com/2022/7/29/23283743/amazon-drive-cloud-storage-shutting-down-2023

[ השב לזאת ]

Re: סטאלמן צדק(ניקוד: 1)
ע"י elcuco ב 31/01/2023 - 13:03
(מידע על משתמש | שלח הודעה)
אתה מקפיץ הודעה מלפני... 15 שנים?
אולי שווה לתת קישור גם אל https://killedbygoogle.com/ ?

[ השב לזאת ]

Re: סטאלמן צדק (ניקוד: 1)
ע"י דוביקס (dovix2003@gmail.com)
ב 06/02/2023 - 20:14
(מידע על משתמש | שלח הודעה)
ג׳יפה של בן אדם, אבל בכל מה שקשור למיחשוב ענן הוא צדק. כל פעם זה מוכח מחדש. זה שכל העולם עבר למיחשוב ענן לא אומר כלום, גם מיליארד זבובים יתנפלו על ערימת חרא, וזה עדיין לא אומר שחרא זה טוב.

ואם כבר גוגל, אז בהחלט, כל שירות שלהם הוא בסה״כ בטא שזמנה קצוב מראש, עד שיעשו את ניקוי האורוות השנתי שלהם.

[ השב לזאת ]