ווטסאפ - לינוקס, BSD, קוד פתוח ותוכנה חופשית בעברית. Whatsup - Linux, BSD, open source and free software in Hebrew

 
 
  כניסת חברים · רישום · שכחתי סיסמה  
tux the penguin

quick_linkתאוריה כלכלית של תוכנה חופשית ופתוחה: מסע מהמגדלור לסוציאליזם נוסח סין

published at 16/12/2002 - 14:54 · ‏פורסם dittigas · ‏tags קוד פתוח · שלח לחברידידותי למדפסת
קוד פתוח השוואות בין רעיון הקוד הפתוח ותוכנה חופשית לאידאולוגיות אנטי-אמריקאיות, ובמיוחד קומוניזם אינן חדשות. אבל איך באמת קורה שאפשר להוריד תוכנה שעלות הפיתוח שלה נאמדת במיליארדי דולארים ללא כל תמורה? המחקר הבא (שמן הסתם עוד נראה אותו משמש לניגוח הקוד הפתוח על ידי גורמים שונים) מנסה להאיר את המאפיינים הדומים בין תנועת הקוד הפתוח והסוציאליזם נוסח סין. בשני המקרים לדברי החוקרים, נעשית הפרדה בין זכויות כלכליות (רווחים) וזכויות חוקיות (בעלות על הקוד). המפיצים של תוכנות חופשיות וקוד פתוח (FOSS) מונעים על ידי מקסימזציה של הרווחים שלהם באמצעות הגדלת עלות ההפצה של התוכנה (למשל על ידי הגבלת רוחב הפס לשרתים) באופן שיביא את הצרכן הסופי של התוכנה לרכוש מן המפיץ אריזה מסחרית בתשלום.

 

קישורים רלוונטיים

· עוד על קוד פתוח
· חדשות מאת dittigas


הסיפור הנקרא ביותר בנושא קוד פתוח:
לראשונה: סקר קוד פתוח מקיף

תאוריה כלכלית של תוכנה חופשית ופתוחה: מסע מהמגדלור לסוציאליזם נוסח סין | כניסה / יצירת מנוי חדש | 2 תגובות
סף חסימה
  
ההערות הינן מטעם כותביהן. אין צוות האתר לוקח אחריות על תוכנן
תגובה: תאוריה כלכלית של תוכנה חופשית ופתוחה: מסע מהמגדלור לסוציאליזם נוסח סין (ניקוד: 0)
ע"י פינגווין אנונימי ב 16/12/2002 - 21:19
מישהו טרח לקרוא את המאמר?

הוא כתוב בשפה מקצועית, גבוהה ומנופחת. אבל בסה"כ לא מחדש כלום. מתקבל הרושם שהמחברים לא שולטים היטב בחומר. המאמר מלא בציטוטים, אבל אין בו כמעט עובדות.

לדוגמה: המחברים מתייחסים לתוכנה כמעט תמיד כאילו היא מוצר סופי. אולם תוכנה יכולה להיות חלק ממערכת גדולה יותר. הרבה מהתוכנות החופשיות מפותחות (או נתמחות, או מקבלות סיוע בפיתוח) ממי שמתפרנס מ"מערכות גדולות" כנ"ל.

דוגמאות לכך לא חסרות. בראש ובראשונה ההשקעות של חברות כמו IBM ו-HP, אשר הן כיום במהותן חברות "אינטגרציה" ו"ספקיות פתרונות". לינוקס נותנת להם פלטפורמה לפתרונות יעילים וזולים.

כמוכן הרבה מהחברות בענף מתקיימות בעיקר מתמיכה, ופחות ממכירות חומרה/תוכנה ישירות. אין לכך כמעט התייחסות במאמר. להפך: אחת הדוגמאות הראשונות שמביא המאמר הוא מפיץ לינוקס שמגביל את רוחב הפס לשרתי ה-FTP שלו.

ואגב הדוגמה הזו: המחברים לא נותנים כמעט שום דוגמאות ספציפיות. לכל ספק (במיוחד אם הוא אינו עשיר) יש מגבלות רוחב פס. אולם הרבה ספקים מנסים להתגבר חלקים על בעיה זו ע"י יצירת רשת אתרי מראה.

בקיצור: לא להתייחס ברצינות למאמר (לפחות לעניות דעתי)

[ השב לזאת ]

תגובה: תאוריה כלכלית של תוכנה חופשית ופתוחה: מסע מהמגדלור לסוציאליזם נוסח סין (ניקוד: 1)
ע"י dittigas (dittigas@whatsup.org.il)
ב 16/12/2002 - 22:18
(מידע על משתמש | שלח הודעה) http://
המאמר באמת די מיגע לקריאה וקצת מוזר בטיעונים. למי שיש ADSL למשל אין בעקרון בעיה להוריד מה שבה לו. אני לפחות לו זוכר של השגתי מה שרציתי ככה שכל הדוגמה הזו די שטותית במיוחד מאחר ויש ערוצי הפצה חלופיים שאינם בתשלום: להעתיק מחברים, ימי התקנה, אתרים ששולחים עותקים צרובים עבור תשלום סימלי ועוד.

אבל בבסיס נדמה לי שהוא טוען לעקרון בעייתי של הפרדה בין הבעלות החוקית על המוצר לבין הזכותרשות להפיק רווחים (יישום קוד פתוח שייך לקהילת הקוד הפתוח למרות שזכויות היוצרים שמורות למפתח המקורי).

הכותב רומז די בכבדות כי אפשר בקלות לפתח מנגנון שיאפשר לבעלי הזכות העסקית (המפיצים) לנצל את המוצר כדי לייצר רווחים. או יותר נכון כי הפגיעה בזכויות היוצרים כסוד מקצועי (trade secret) מחליש את תעשיית התוכנה למעשה. רוחב הפס הוא רק דוגמה אחת הוא מדבר גם על למשל העדר תיעוד מספק וכיוב'.

גם לגבי זה, OSI בניגוד ל-FSF נדמה לי, דווקא מקבלים את האפשרות לעשות רווחים כאפשרות לגיטימית לחלוטין.



[ השב לזאת ]