ווטסאפ - לינוקס, BSD, קוד פתוח ותוכנה חופשית בעברית. Whatsup - Linux, BSD, open source and free software in Hebrew

 
 
  כניסת חברים · רישום · שכחתי סיסמה  
tux the penguin

quick_linkעל מיתוסים של קוד פתוח

published at 28/12/2002 - 19:11 · ‏פורסם פינגווין אנונימי · ‏tags קוד פתוח · שלח לחברידידותי למדפסת
קוד פתוח כתבה מפרגנת לשם שינוי בהארץ אודות הקוד הפתוח והאיום על עסקיה של חברת מיקרוסופט. אבל לא כל דבר שמפרגן לקוד הפתוח בהכרח עוזר לה. רדלר, מסכם את ההתרחשויות האחרונות ובוחר משום מה להכניס מימד דרמטי. למרות שמזוית חדשותית, יש מידה מסוימת של קוריוז בכל מה שראינו עד כה, אבל בשורה התחתונה רדלר מפספס קצת את הסיפור האמיתי.

ראו למשל הציטוט הבא, "התנהגותה של מיקרוסופט לאחרונה מעידה על לחץ. לאחר שניצלה מעונש חמור במשפט המונופול שלה בארצות הברית, נדמה היה שבא הקץ לצרותיה. אבל אז התברר שזו רק ההתחלה. עוד בזמן המשפט התפתח איום חדש בדמות תנועת הקוד הפתוח, ההולכת וצוברת תאוצה במאבקה בחברה מרדמונד. "

רובנו מבינים אני מתאר לעצמי שאין שום מאבק, כמו שאין ממש "תנועה" של קוד פתוח. התנועה היא אוסף של פרטים, קבוצות בעלות זיקה רופפת וללא מבנה הירארכי ותלות, חברות וגופים עסקיים, ממשלות וגופים ציבוריים שהדבר היחיד שמשותף להם זה ההתעקשות (ה"מעצבנת") שמותר וצריך לעודד תחרות. עד כמה שאני יודע אף אחד לא שם את מיקרוסופט למטרה.

מיקרוסופט היא סימפטום של מגמה מסוכנת אבל היא לא שונה מחברותיה, כולל אלו שרוכבות היום על גל ההצלחה של לינוקס והקוד הפתוח. דווקא סקופ, בראיון הסנסציוני (טוב נו, לפחות זה לא עלה לא בתפקיד בינתיים) שלו לאתר Ynet, כועס על י.ב.מ וסאן ובאופן מפתיע דווקא מאמץ את נקודת המבט של קבוצות יותר "קיצוניות" שמטיפות לתוכנה חופשית (FreeSoftware) ללא כל זיקה עסקית.

"את התרומה העיקרית לקידום מעמדו של הקוד הפתוח העלתה מיקרוסופט עצמה. היא החלה לשנות את שיטת רישוי התוכנה שלה ממודל של רכישת רישוי למודל של תשלום שנתי קבוע שרק הוא מזכה בעדכוני תוכנה, והצעד עורר התנגדות עצומה."


אם הייתי מפתח, הייתי מן הסתם נעלב נורא. יכול להיות שיותר מדויוק לומר שההיסטריה של מיקרוסופט הביאה את לינוקס והקוד הפתוח לכותרות הראשיות בעיתונים ולחשיפה רבה יותר מאשר היא קיבלה אי פעם בעשור האחרון, אבל היא בטח לא תרמה לקידום מעמדו של הקוד הפתוח שכבודו במקומו מונח. צריך אולי להזכיר לרדלר שחברות כמו VA Linux הונפקו ברמות מחירים מטורפות עוד הרבה שמישהו בכלל התחיל לדבר ברציניות על תחליף לחלונות.

"בישראל עתידות לצאת בשנה הקרובה לפחות שלוש גרסאות מעוברתות של תוכנות משרד בקוד פתוח או "כמעט קוד פתוח" (היינו, ערכות שאינן חינם אך מחירן כעשירית מזה של אופיס של מיקרוסופט)."

קוד פתוח זה קוד פתוח. אין קשר בין "פתיחות" הקוד לתווית המחיר. StarOffice איננה מופצת בחינם והיא גם לא קוד פתוח. היא אמנם מבוססת על תוכנת קוד פתוח בשם OpenOffice.org אבל מכילה קוד מסחרי קנייני שאיננו פתוח. תוכנות זולות, תוכנות שיתופיות (Shareware, Freeware) ועוד, אין להן ולא כלום עם "קוד פתוח". אי אפשר להפריד בין האמנה החברתית ורישיון GPL לתוכנה שנושאת את התוית "פתוח".

סתם בשביל הקוריוז אפילו "מנכ"ל החברה הססגוני סטיב באלמר השווה את לינוקס ל"סרטן... הנדבק לכל מה שנוגע בו", ואיים ש"אם תשתמשו בקוד פתוח תהפכו את כל התוכנות שלכם לקוד פתוח" לא ממש מדויק.

מה לעשות אבל את את דימוי ה"וירוס" דווקא המציאו מצדדי קוד פתוח ולא במיקרוסופט. והכוונה ברורה.
 

קישורים רלוונטיים

על מיתוסים של קוד פתוח | כניסה / יצירת מנוי חדש | 0 תגובות
סף חסימה
  
ההערות הינן מטעם כותביהן. אין צוות האתר לוקח אחריות על תוכנן